Home » Een huis kopen, ons avontuur

Een huis kopen, ons avontuur

Leuk! Een huis kopen. Maar ook spannend en een beetje stressvol.


Het begint te kriebelen, een huis kopen, een plek om helemaal jouw eigen te maken, een thuis.

Waar begin je eigenlijk, op Funda?

Natuurlijk hebben wij even op het internet gespiekt om te zien wat er allemaal te koop staat, dat hoort er gewoon bij.

 


Financiële mogelijkheden

Maar daarna, ga je op internet uitzoeken hoeveel je kunt lenen? Of ga je naar de bank? Een hypotheekadviseur kost nogal wat, liever eerst zelf even kijken.

Achteraf gezien zou ik direct naar een hypotheekadviseur gaan. Deze kost inderdaad wel wat maar is zijn geld zeker waard.

Onze ervaringen:

· Op internet staan veel sites waarop je jouw hypotheek kunt berekenen, alleen vaak komt er toch meer bij kijken dan alleen inkomen (en dit kan in jouw voordeel uitpakken).

· Een bank informeert alleen over haar eigen producten en diensten. Maar er zijn veel meer hypotheekverstrekkers dan alleen grote banken (hierdoor is er misschien meer mogelijk).

· Een hypotheekadviseur kan voor jou precies berekenen hoeveel hypotheek jij kan krijgen en advies geven bij welke hypotheekverstrekker je dit het beste kan doen. En kan jou ook alle informatie geven over over welke soorten hypotheken er zijn (ja, dan kom je erachter dat er ook nog eens verschillende soorten hypotheken zijn, annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek) plus de rentes van alle hypotheekverstrekkers.

Bezichtigen

Dan eíndelijk, de dag dat we het huis gaan bekijken. Op de foto’s is het toch allemaal anders als wanneer je het met eigen ogen ziet. Zelf heb ik het ervaren als: de eerste keer kijken is dan ook echt alleen kijken, in je opnemen, een eerste indruk opdoen en je merkt wanneer het iets voor je is of juist niet. Achteraf komen de vragen in je op, deze allemaal opschrijven en bij een tweede bezichtiging vragen.

Bieden

Een bod uitbrengen op het huis waarin jij jezelf al helemaal ziet wonen blijkt ‘lastiger’ dan gedacht. Wanneer is het een goed bod? Jij wilt het huis voor de laagst mogelijke prijs en de verkopers willen er de hoogste prijs uit halen.

In mijn achterhoofd:

Ondanks dat het jouw droomhuis is (en je er misschien zelfs wel iets meer voor zou willen geven): het is een vraagprijs (tenzij anders vermeldt). Zolang je niet belachelijk ver onder de vraagprijs biedt, is er niks fout. Je hoort vanzelf van de verkopend makelaar een tegenbod waarbij je door het verschil wel kan zien waar het ongeveer naar toe zal moeten gaan, waarnaar je weer een nieuw bod kan uitbrengen. Handig is om van te voren een aantal vergelijkbare woningen op te zoeken, op het moment in de verkoop en recent verkocht.

En moet je ook voorbehouden meenemen in de bieding? Dit verschilt per persoon maar in de meeste gevallen is een voorbehoud voor financiering van toepassing: dit geeft jou tijd om je financiering te regelen en wanneer dit niet lukt kan je binnen een bepaalde tijd van de koop afzien zonder een boete te hoeven betalen.

Papierwerk

Zodra er overeenstemming is over de koopprijs, stelt de verkopend makelaar een koopovereenkomst op. Deze krijg je van te voren toegestuurd in concept maar ook tijdens het tekenen wordt deze helemaal doorgenomen.

Als iedereen heeft getekend komt deze bij de hypotheekadviseur terecht en kan hij met jou de financiële mogelijkheden doornemen gebaseerd op de werkelijke koopprijs waarnaar hij een offerte zal aanvragen bij de hypotheekverstrekker. Deze offerte kan je accepteren en de hypotheekverstrekker kan nu pas écht aan de slag.

Je moet veel documenten aanleveren waaronder een taxatierapport van de woning die je zal moeten aanvragen bij een taxateur. En het is belangrijk om dit z.s.m. te doen want hoe langer jij wacht, hoe langer het duurt voordat jouw financiering rond is. Wanneer het toch niet binnen de afgesproken tijd gaat lukken, kun je verlenging van het voorbehoud aanvragen, dit is aan de verkopers om te beslissen of zij hiermee akkoord gaan.

Als de hypotheekverstrekker dan eindelijk akkoord is, zul je een bindende hypotheekofferte toegestuurd krijgen wat eigenlijk betekend dat de financiering rond is (reden voor een klein feestje).

Nu is het een kwestie van dingen regelen, als je gaat samenwonen; wil je een samenlevingscontract? Misschien huur je nu nog en moet je dat opzeggen, hoe ga je verhuizen; gebruik je een kar, huur je een verhuiswagen of regel je hiervoor een verhuisbedrijf? Wat kan je allemaal al inpakken? Etc.


Verhuizen

Het vervelendste aan een huis kopen: wachten, wachten en nog eens wachten totdat dan eindelijk die dag aanbreekt dat je de sleutels krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.